U bent hier: Home

Toxicologie en Farmacologie

 

Het labo Toxicologie en Farmacologie bestaat uit twee afzonderlijke onderzoeksdelen, nl. Forensische Toxicologie en Drug Discovery & Pharmacology. Er werken een aantal vaste medewerkers, maar daarnaast zijn er ook doctoraatsstudenten, master-, Erasmus- en ManaMa-studenten die regelmatig het team vervoegen gedurende hun onderzoeksprojecten. De onderzoekonderwerpen bij ‘Forensische Toxicologie’ spitsen zich toe op het optimaliseren van analytische detectiemethoden en –technieken alsook de detectie van vluchtige stoffen die vrijkomen bij decompositie. De hoofdpraktijk van dit onderzoeksdeel is dienstverlening als expertisecentrum bij gerechtelijke dossiers op vraag van het Ministerie van Justitie.

De onderzoeksonderwerpen voor Drug Disovery and Pharmacology baseren zich voornamelijk op het onderzoeken van gif uit gifproducerende dieren zoals spinnen, zee-anemonen, conusslakken, schorpioenen, kwallen etc. Omdat peptiden uit gif vaak ionenkanalen uit het menselijk lichaam beïnvloeden of zelfs inhiberen, vormen ze interessante componenten voor ontwikkelingen van vb. analgetica of pijnstillers, anti-kanker medicijnen, medicijnen om neurologische ziekten zoals multiple sclerose, Parkinson, Alzheimer enz. te behandelen.

Prof. Jan Tytgat begon zijn onderzoekscarriëre aan de afdeling ‘Fysiologie’ bij het departement Geneeskunde aan de KU Leuven. Daarna verbleef hij aan Harvard Medical School in Boston (USA) als postdoctoraatsstudent. Nu is hij hoofd van het labo Toxicologie en Pharmacologie (departement Farmaceutische Wetenschappen) aan de KU Leuven. Hij ontving reeds verschillende bekroningen, waaronder de KU Leuven Onderzoeksprijs en de internationale prijs Dr. E. Delcroix. Tussen 2004 en 2011 was hij ‘President of the European Section of the International Society on Toxinology’ (IST). Hiernaast is hij ook directeur van de divisie ‘Biopharmaceutical Sciences’ van Leuven Research & Development (LRD).